Dogaci

Doğacı Yağ Grupları

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI
 
Soğuk press  üretim tekniği ile tatlı kayısı çekirdeklerinden elde edilen sabit yağdır. Katkı maddeleri, koruyucular ve esans içermez. Çekirdekler ışıl işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağları çıkarıldığından içeriğindeki önemli vitaminler özelliklerini kaybetmezler tüm cilt tiplerine uygun doğal yağdır. İleriki yaşlarda ortaya çıkan gözaltı ve ciltteki kırışıklıkları azaltarak cildinizi gençleştirir. Yoğun miktarlarda A ve E vitaminleri içerdiğinden cildi nemlendirip doğal bir canlılık ve parlaklık vererek akneleri temizler. İçerdiği kalsiyum, magnezyum, karotin ve betakaroten maddeleri sayesinde ölü cilt hücrelerini yenileyerek kırışıklığı giderir. Cilt yanıklarına ve güneş yanığına, vücutta oluşan pişiklere karşı tedavi edicidir. Ayrıca Bebe yağlarının temel maddesi kayısı çekirdeği yağıdır. Normal ciltlerde haftada 2–3 gün, kuru ciltlerde günde bir defa nemlendirilmiş pamukla veya parmağınızla cildinize sürülmesi tavsiye edilir.
Tıp Biliminde ayrıca Kansere ve Tümöre karşı etkili olan B17 vitamini Dünyada en fazla kayısı çekirdeğinde bulunmaktadır.
 
BADEM YAĞI
 
Soğuk sıkma üretim tekniği ile badem çekirdeklerinden elde edilen sabit yağdır. Katkı maddeleri koruyucular ve esans içermez. Çekirdekler ışıl işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağı çıkarıldığından içeriğindeki önemli vitaminler özelliğini kaybetmez. Tüm saç tiplerine ve ciltlere uygun doğal üründür. Cilt tarafından emilimi kolaydır.
Onarıcı, cildi besleyici ve cildin nemini koruyucudur. Cildin ince ve hassas bölgelerde kullanımı daha yaygındır. Dudak ve göbek bölgelerindeki çatlamaları giderir. Badem yağı hazımsızlığa karşı etkili olup, müshildir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde cildi nemlendirip parlaklık verir. Hamilelikte karın kısmında günde bir defa sürüldüğü takdirde doğumdan sonra oluşacak çatlakları engeller.
Saç bakımında da kullanılan ideal bir onarıcıdır. Saç köklerini besler, saç tellerini kuvvetlendirerek dökülmeyi önler. Kullanımı; Saçlarınızın gürleşmesini, daha hızlı uzamasını ve parlak görünmesini istiyorsanız oda sıcaklığındaki Doğacı badem yağını parmak uçlarınızla saç diplerinize yedirdikten sonra geniş uçlu bir tarakla saçlarınızı tarayın ve başınıza plastik bir bone takın. Saçlarınız bu şekilde en az 1 saat bekletip ılık su ile yıkayarak temizleyiniz.
 
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
 
Soğuk sıkma üretim tekniği ile üzüm çekirdeğinden elde edilen sabit yağdır. Katkı maddeleri koruyucular ve esans içermez. Çekirdekler ışıl işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağı çıkarıldığından içeriğindeki önemli vitaminler özelliğini kaybetmez.
Dâhilen Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden damar iç çeperlerini korur, damar sertliğini önler. Kılcal damarlar dolaşım sistemini sağlıklı çalıştırıp, kalp ritmini düzenler. Kötü kolesterolü azaltır. Üzüm çekirdeği yağı bilinen en güçlü etkisi antioksidandır. Üzüm çekirdeğinin antioksidan etkisi vitamin E'den 50, vitamin C'den 20 kat daha fazladır. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışarıdan sigara, alkol, kirli hava v.s. ile alınan zararlı maddeleri etkisiz hale getiren maddelerdir. Uzmanlara göre vücudun antioksidan üretimi 25 yaşından sonra yavaşlamaktadır. Bu yavaşlamanın yol açtığı deformasyonları yok etmek için bilinen en kuvvetli antioksidan olan üzüm çekirdeği ve yağını kullanmak gerektiği bilinmektedir. Günde bir veya iki çay kaşığı alınması tavsiye edilir. Üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkileri de bulunur. Değerli bir cilt bakım ürünüdür. Gözaltı ve Cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapide masaj yağı olarak eklem ağrılarında kullanılır.
 Saç, vücut, el, dudakta ve güneş yanığı ürünlerinde kullanılır. Cildin proteinlerini koruyarak yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlar. Deriye kolayca nüfuz edip nemlendirir. Kozmotolojide cildin yaşlanmasını yavaşlatıcı, onarıcı ve yatıştırıcı etkilerinden yararlanılır. Yapılan araştırmalara göre saçlara uygulanması ile saç hücrelerini çoğalttığı görülmüştür. Üzüm çekirdeği yağı, akışkan bir yağ olması ve esansiyel yağ asitlerince çok zengin olması nedeniyle mükemmel bir masaj yağıdır ve bu nedenle Aromaterapi’de tercih edilir. Deriye kolayca nüfuz eder ve nemlendirir. Yağların direkt olarak nemlendirme özellikleri yoktur, ancak cilt üzerinde ince bir film tabakası oluşturup deri yüzeyinden buharlaşmayla sıvı kaybını yavaşlattıkları için dolaylı olarak cildi nemlendirirler.
Üzüm çekirdeği yağında bulunan polyphenoller cildi kuvvetlendiren güçlü nem tutucular cildi besler. Güneş ışınları, sigara, stres ve diğer negatif çevre etkileri, cildin daha çabuk yaşlanmasına sebep olmaktadır. Bu dış faktörlerin kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.
 
ÇÖREKOTU YAĞI
 
Soğuk sıkma üretim tekniği ile çörekotu tohumlarından elde edilen sabit yağdır. Katkı maddeleri koruyucular ve esans içermez. Tohumlar ışıl işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağı çıkarıldığından içeriğindeki önemli vitaminler özelliğini kaybetmez.
İçerdiği çinko, demir, bakır ve kalsiyum minarelerinden dolayı gelişme çağındaki çocukların ve menopoz dönemindeki kadınların kullanılmasında yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Vücudun bağışıklık sistemini alerji ve enfeksiyonlara karşı güçlendirir. Tümör oluşumunu engeller. Baş, diş ağrılarını, burun tıkanıklığını, uyuşukluğu ve halsizliği giderip karaciğer ve sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır. ( İbn-i Sina )
Çörekotuyla ilgili Hz Muhammed (s.a.s.) de “Ölümden başka her derde devadır” diyerek övmüştür. Kan şekerini düzenler. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Cinsel gücü artırır. Hazmı kolaylaştırır. Vücuttaki zararlı toksinleri süzerek atar. Vücudun savunma sistemini dengeler.
 Kullanımı; günde yetişkinlerde bir tatlı kaşığı, 6 yaşından küçüklerde bir çay kaşığı alınması tavsiye edilir.
Haricen kullanımda cildi besleyicidir. İnce cilt dokusu dışındaki cilt bölgelerindeki kepeklenme gibi sorunlarda kullanılabilir. Saçların dökülmesini önleyici özelliği düzenli kullanımda görülmektedir. Besleyici değerinin yanında antiseptik etkisi de vardır. Aşırı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bu durumda kullanıma son verilmelidir.
 
SUSAM YAĞI
 
Soğuk sıkma üretim tekniği ile susam tohumlarından elde edilen sabit yağdır. Katkı maddeleri koruyucular ve esans içermez. Tohumlar ışıl işlem görmeden yüksek basınç altında ezilerek yağı çıkarıldığından içeriğindeki önemli vitaminler özelliğini kaybetmez.
Antioksidan olan sesamol, sesamin ve E vitamini içerir. Lesitin içerdiğinden beyin ve sinir hücrelerinde yararlar sağlar. Müshil olup, bağırsak hareketlerini doğal hızlandırır. Susam yağın yapısında değerli doymamış yağ asitlerinden %35-50 oranında Linoleik asit (Omega-6) ve yine aynı oranlarda Oleik asit (Omega-9) bulunmaktadır. Beraberinde bulunan doymuş yağ asitleri ise Palmitik asit ve Stearik asittir. Özellikle kepekli, maya ve mantar enfeksiyonlu saçlarda, ciltlerde ve kalsiyum ile vitamin eksikliği nedeniyle bozulmuş tırnaklarda çok iyi geldiği, cildi güneşten koruma etkinliği çok yüksek olduğu bilinmektedir. Kadınlarda ve erkeklerte özellikle yaşlanmayla birlikte gelişen kemik yoğunluk azalmasını (Osteoporoz), susam yağının bolca içerdiği organik kalsiyum tuzları nedeniyle onarılmasına yardımcı olur. Eklem ağrılarında yine doğrudan ya da başka ilaçlarla karışım halinde masaj uygulanması yoluyla ağrıyı azaltabildiği gibi, eklem sertleşmeleri (artrozlar, kireçlenmeler) ve oynatıldığında ses çıkartan eklemleri yumuşatıp, güçlendirebilir. Susam yağının taşıdığı doğal lesitin, hem antioksidan maddelerin, hem de yağa eklenen diğer maddelerin ciltten kolayca ve derinlere kadar emilmesini sağlar. Böylece cildin yaşlanmasını engeller, kalıcı bir nem oluşturur. Günde bir tatlı kaşığı alınması önerilir. Haricen cildi besleyici amaçlı aromaterapide sıkça kullanılır. Güneş ışığındaki UVA ve UVB‘ den büyük oranda koruma sağlar. Güneş yağı olarak kullanılıp, bronzlaşmayı sağlar ve yanıkları tedavi eder. A ve B vitaminleri içerir. Demir ve kalsiyum minareleri bulunur. 
Cildin yaşlanmasını engeller. Aromaterapi ve tıbbı tatbik masajları için iyi bir baz masaj yağıdır. Ayrıca onarıcı etkisinden dolayı yanıklarda başarıyla kullanılmıştır.